Forum 161 Golf Tango Whiskey: Uzytkowanie cb radia w USA - Forum 161 Golf Tango Whiskey

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Uzytkowanie cb radia w USA

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   skorpion1970 

• Świeżak
  • Grupa: Użytkownik
  • Imię:MIREK
  • TRX mobil:magnum s-9
  • Antena mobil:Wilson 1000 magnet

Napisano 19 listopad 2008 - 03:32

Witam serdecznie wszystkich
Moja przygoda z cb zaczela sie prawie 20 lat temu w Polsce
Teraz od kilku lat mieszkam w USA i pasja powrocila zaczalem od mobilka ale w miare jedzenia apetyt rosnie stad moje pytanie do was moze ktos bedzie umial mi podpowiedziec ? jakie sa przepisy lub warunki potrzebne do spelnienia aby uzytkowac radio jako stacja bazowa czyli maszt itp. bo jesli chodzi o mobile nie ma zadnych poza tym ze nie wolno pracowac bez zezwolenia na zadnych innych czestotliwosciach poza pasmem 11m / radio moze miec duuuzo mocy nie ma ograniczenia / ale kazdy zapytany o to jak sie ma sprawa z baza robi duze oczy i nie potrafi powiedziec zadnych konkretow mozze ktos z was ma jakis kontakt z kims w stanach kto posiada taka wiedze? z gory dziekuje
serdeczne pozdrowienia zza oceanu
Mirek
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   bodzio 

• Wie do czego służy mikrofon

Napisano 19 listopad 2008 - 07:50

LUDZIE!! Mamy człowieka za wielką wodą :sugoi: :)
Powiatć Mirku :thumbup: Galaxy i Connexy będą płynnąć kontenerami :hihi:

Pozdrawiam
michal
0

#3 Gosc_6nt_*

• Grupa: Goście

Napisano 19 listopad 2008 - 09:35

Bodzio - nie wiem czy zauważyłeś, ale Skorpion użył magicznych słów, które powinny zmusić Cię do zastanowienia się nad emigracją...

skorpion1970 napisał:

radio moze miec duuuzo mocy nie ma ograniczenia

Bodzio - doprowadzimy do zmiany przepisów w polsce na hamerykańskie, bylebyś tylko został :)

Co do meritum pytania skorpionowego - chyba łatwiej znaleźć taką informację jednak na miejscu? Takie sprawy są regulowane przez prawo miejscowe, więc próżno szukać tego w innych krajach. Tematyka radiowa nie ma takiej aż popularności, by pisano międzynarodowe opracowania (chyba, że w związkach krótkofalarskich i radioamatorskich coś znajdziesz), które byłyby powszechnie dostępne. Nie mamy więc skąd czerpać takiej wiedzy - liczyłbym raczej na to, że Ty, jako Polish Expatriate in USA, byłbyś źródłem takiej wiedzy dla nas, niż na odwrót.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   skorpion1970 

• Świeżak

Napisano 19 listopad 2008 - 17:05

witam ponownie
wierzcie mi panowie ze staram sie wszelkimi sposobami dotrzec tutaj na miejscu do informacji napisalem rowniez pismo do prezesa grupy alfa tango na florydzie moze cos z ich strony pomoze mi wyjasnic ten temat a ze swojej strony jesli bede mogl sluzyc jakas pomoca to polecam sie
pozdrawiam
Mirek
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   unkas 

• Raczkujący sibista
  • Imię:Piotr
  • Znak KF:sq6mno
  • TRX mobil:Uiden 520xl
  • Antena mobil:Sirio ML-145
  • TRX baza:Kenwood TS-450SAT, Icom IC-2725, Wouxun KG-UVDD1P
  • Antena baza:Dipol, Skylab, GP 1/4 home made

Napisano 19 listopad 2008 - 17:16

skorpion1970, mam stały prawie stały kontakt z krótkofalowcem z Kaliforni jak będe z nim teraz gadał to sie zapytam tylko powiedz co konkretnie chcesz wiedzieć ?
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   skorpion1970 

• Świeżak

Napisano 19 listopad 2008 - 22:33

witaj Piotrze
tak jak w temacie jakie sa przepisy , warunki uzytkowania i montowania anten na budynkach badz posesjach oraz pracy w pasmie 11 m wszelkie sugestie porady i wskazowki mile widziane
pozdrawiam
Mirek
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   5566 

• Ekspert - nie może żyć bez radia
  • Imię:Artur
  • TRX mobil:Yaesu FT100D
  • Antena mobil:Stinger, NG-770
  • TRX baza:Kenwood TS-850sat, Yaesu FT-897D
  • Antena baza:Antron99, Watson W30

Napisano 20 listopad 2008 - 00:22

skorpion1970 napisał:

bo jesli chodzi o mobile nie ma zadnych poza tym ze nie wolno pracowac bez zezwolenia na zadnych innych czestotliwosciach poza pasmem 11m / radio moze miec duuuzo mocy nie ma ograniczenia /

Nie chce jak zwykle byc "niegrzeczny" ale prawisz kolego bzdury. W USA dozwolone jest 4W AM 12W SSB i w dodatku zabronione jest uzywanie FM (ciekawostka prawda?) i stosuje sie jedynie podstawowe 40 kanalow od 26.965 do 27.405 MHz.

Jesli chodzi wiec o moc jak i inne czestotliwosci poza wspomnianymi danymi pozwole sobie zacytowac Wikipedie: "Export" radios are marketed in the United States as 10 Meter Amateur transceivers. The marketing, importing and sale of such radios is illegal. It is also illegal to use these radios outside of the amateur radio bands by anyone in the USA as these radios are not type certified for the other radio services and usually exceed power limits. The use of these radios within the amateur radio service by a licensed amateur radio operator within his/her privileges is legal as long as all amateur rules are followed". I nie pomoze tutaj inny ustep z FCC ktory mowi: "The dissipation rating of all the semiconductors or electron tubes which supply RF power to the antenna terminals of each CB transmitter must not exceed 10 W."

Przedziwne wydaje mi sie zakazywanie modulacji FM ale FCC jasno okresla co moze z radia wychodzic, a mianowicie: " A CB transmitter may transmit only emission types A1D, H1D, J1D, R1D, A3E, H3E, J3E, R3E. A non-voice emission is limited to selective calling or tone-operated squelch tones to establish or continue voice communications. See Sec. 95.412 (:) and ©."

Istnieje takze slynne 155 miles ban. Czyli przyslowiowe "nici" z DX-owania przy propagacji, bowiem komunikacja przez cb-radio powyzej 155 mil /250 km jest zwyczajnie zakazana w jakikolwiek sposob. Cytat doslowny z FCC: "[it is illegal] To communicate with, or attempt to communicate with, any CB station more than 250 kilometers (155.3 miles) away;"

Mieszkasz w USA ale mam wrazenie ze nie chcialo Ci sie zapoznac z regulacjami FCC (swoja droga idiotycznymi niekiedy zupelnie) wiec polecam lekture spod adresu: http://www.access.gpo.gov/nara/cfr/waisidx...47cfr95_00.html W zasadzie polecam wszystkim, bo to dosc zajmujaca lektura :)
Tak sie zastanawiam, kto czyta te dlugasne posty?
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   skorpion1970 

• Świeżak

Napisano 20 listopad 2008 - 01:06

witam mojego przedmowce
to nie jest prawienie bzdur tylko a zarazem az nieswiadome powtarzanie pewnych informacji od sprzedawcy jakie sam otrzymalem na miejscu poczynajac od przestrojenia mojego radia wlasnie na pasmo 11 m jak sam zapewne wiesz banalnie proste oraz o braku ograniczen co do mocy uzywanych wcale sie nie uwazam za jakiegos dyletanta i stad wlasnie moje pytania i chec dowiedzenia sie czegos wiecej na temat norm zasad i przepisow obowiazujacych w tego typu transmisji wlasnie tu gdzie mieszkam a kazda osoba / a wiekszosc to tutejsi tirowcy / wlasnie dokladnie to samo mi mowili o braku ograniczen wiec twoje " wzburzenie " jest zupelnie niepotrzebne a za link bardzo dziekuje nie wpadlem na pomysl szukania u zrodla tych informacji i to moj blad napewno sie wnikliwie z tymi informacjami zapoznam
jestem ciekaw co odpisze mi jesli odpisze na moja korespondencje ktos z tutejszego alfa tango bedzie to ciekawa lektora porownawcza
serdecznie dziekuje i pozdrawiam , bez niepotrzebnych zlosliwosci
Mirek
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   5566 

Napisano 20 listopad 2008 - 01:43

skorpion1970 napisał:

to nie jest prawienie bzdur tylko a zarazem az nieswiadome powtarzanie pewnych informacji od sprzedawcy jakie sam otrzymalem na miejscu poczynajac od przestrojenia mojego radia wlasnie na pasmo 11 m

A to przepraszam. Czyli kolejna ofiara pazernego sprzedawcy ktory zrobi wode z mozgu aby tylko upchnac wiecej. Ja pare dni temu po raz kolejny uslyszalem od znajomego ze jego paczka kupuje piec (5) radyjek z antenami "bardzo drogiej dobrej firmy" o dlugosci 25 cm bo chodza lepiej a na pewno nie gorzej niz "nie markowe" 1.7 czy nawet 2m dlugosci.

Co do bazy - doczytalem ze generalnie antena na bazie nie powinna wystawac bardziej niz nieco ponad 6 metrow (powiedzmy pol fali lub klasyczne 5/8 to maks) ponad budynek a kierunkowe sa zabronione. Niby kraj wolnosci i prawa tam macie, a ograniczenia wieksze niz w podobno ograniczonej Polsce.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   skorpion1970 

• Świeżak

Napisano 20 listopad 2008 - 03:14

witam ponownie
z ta wolnoscia to jak zauwazyles ....mozna by wiele dyskutowac ale smiem powiedziec ze jest jej tutaj coraz mniej przykladami mozna by kilka postow zapelnic ale nie o to chodzi mieszkam tutaj prawie 5 lat i wiele widzialem...
tylko jak sie ma w takim razie przestrzeganie do tego co sie faktycznie dzieje czy to dziala na takiej samej zasadzie jak w polsce ze przepisy mowia swoje a rzeczywistosc i ludzka pomyslowosc calkowicie je omija lub w najlepszym razie dziala na jego pograniczu??? bo zarowno rozmowy sa i na am i fm jak i na bandach wchodzacych na inne czestotliwosci a radia maja naprawde spory zapas watow i tylko portwel cie hamuje w mozliwosciach bo dostac mozna wszystko :)
pozdrawiam
Mirek
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   5566 

Napisano 20 listopad 2008 - 19:22

Jak wyjezdzalem z Polski to tam tez tylko portfel ograniczal mozliwosci na dobra sprawe. Obecnie bez problemu moglem sobie wstawic radio z wieksza iloscia watow albo spory kaloryfer ale 10 AM / 25 SSB zupelnie mi i moim rozmowcom wystarcza (w tym roku praktycznie cala Europa zrobiona z mobila).

Co do prawa to poszukaj jeszcze "FCC cases" bo swego czasu dosc ostro sie wzieli u was za bary za nadmierna moc. Na jednym z wielkich zlotow wparowala nawet komisja i aresztowala prezesow Midlanda i Rangera za import (import jedynie, nie rozprowadzanie nawet) radyjek pracujacych na 27MHz z dodatkwymi watami i bandami.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   skorpion1970 

• Świeżak

Napisano 20 listopad 2008 - 22:03

witam ponownie
po przeczytaniu wiekszosci bo nie wszystkie paragrafy tyczyly sie cb radia jak i zbyt wiele informacji na raz to tez szkodliwe moze byc :) poraza mnie zakompleksienie i myslenie tutejszego urzedu komunikacji a najsmieszniejszy wydaje sie przepis zabraniajacy lacznosci ponad 250 km czyli pomimo ze bedziesz lecial na dopuszczalnej mocy i dopuszczalnej czestotliwosci jak uslyszysz stacje z innego kontynentu czytaj ponad 250 km od ciebie to jest zakaz prowadzenia takiej lacznosci !!! :) to jest chore
panowie gdzie ja mieszkam ??? i tak jak kolega wspomnial antena moze wraz z masztem miec ok 18 ft. lub 6m ponad struktore dachu a mieszkajac w okolicach lotniska jeszcze mniej chyba pozostane przy mobilu bo jako ze mieszkam niedaleko o'hare nie usmiecha mi sie czekac na smutnych panow w domu na kontroli mobile jakos chyba sa ulgowo jednak tutaj traktowane bo zaden z kierowcow nigdy nie wspomnial aby ktos sie czepial do tego na czym nadaje
pozdrawiam wszystkich zza oceanu moze kiedys propagacja dopisze i uslyszymy sie w eterze :)
Mirek
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1