Rutra napisał:
Podpowiedzcie mi jak mam podkleic ten magnes? Wystarczy folia alu Jan Niezbedny :) ? Wiadomo ze magnes sie do niej nie "przyklei" sam i trzeba mu pomoc. Super Glue moze byc? Czy jak polecacie?
No więc tak, ja w przypadku Sirio ML-145 robiłem to przy użyciu bardzo grubej folii aluminiowej z naczyń turystycznych (czy tam grillowych), wycięte pod wymiar kółko podkleiłem do magnesu (zewnętrzna krawędź podstawy) smarując bardzo dokładnie klejem butapren (jest elastyczny i jednocześnie bardzo dobrze wiąże ten rodzaj powierzchni), a do części wewnętrznej (ma elektryczny kontakt z oplotem kabla) naniosłem kilka kropel, tak aby zachować przewodność. Po tej naprawie całość pracowała zdecydowanie lepiej niż na oryginalnej folii Sirio, która tak na prawdę nie jest przewodnikiem (sprawdziłem miernikiem uniwersalnym). Oczywiście wcześniej usunąłem bardzo dokładnie starą folię, było trudno, szczególnie na magnesie. Próbowałem na cienkich foliach (np. z czekolady), ale niestety po kilku demontażach anteny, przerywała się.
Chłopaki na elektrodzie pisali też o foliach samoprzylepnych osiągalnych w składach budowlanych, jednakże do tej pory nie dotarłem do tych produktów.
Szoker napisał:
Tak zapytam, widziałeś jak jest wykonana ML-145? Poza tym montaż krążka magnesu na gluta, to lekka przesada? Nic dziwnego, że odpadają! :lmao: