Antena montażowa TTI model: CB-009
* częstotliwość 26-28 MHz
* max. moc 500 W
* zysk 4dB
* impedancja 50 Ohm
* wysokość 156 cm
* długość kabla 4m
* średnica otworu montażowego 12 mm
* regulacja kąta pochylenia
Specyfikacja wg. stronki dystrybutora: GDE (www.gde.pl)
Czy ktoś z forumowiczów miał jakikolwiek kontakt z tą anteną?
Jeśli tak, proszę o podzielenie się informacjami na temat strojenia itd.
Czy w ogóle warto się interesować tym modelem?
Jestem zainteresowany jej zakupem, dlatego proszę o ocenę, ewentualnie przedstawienie jakiejś alternatywy (mniej więcej w przedziale do 130zł).
Strona 1 z 1
TTI model: CB-009
Napisano 28 luty 2009 - 22:17
Baza: Jackson I ~ K-PO NM 452 ~ TM 1ooo ~ FRQ - 8C ~ ZS20 ~ Super Lemm 16 AT107 "5p + ok. 6m maszt

https://www.facebook...109617269092172

Napisano 01 marzec 2009 - 11:43
Kolego Winiak, może mi troszkę doradzisz?
Aktualnie mam antenkę ML 145 na magnesie, ale wjeżdżając do garażu muszę ją chować na tylną kanapę - normalnie stoi na środku dachu. Od tej czynności wyrwała mi się w podstawie magnetycznej gorąca żyła i po zwarciu spalił się kondensator w radyjku.
Zastanawiam się nad zakupem jakiejś nowej anteny i zamontowaniem jej na stałe przy tylnej klapie. Jeśli miała by wysokość max. 160cm - nie musiałbym jej codziennie ściągać. A i pewnie odbiór byłby lepszy, chociaż na ML 145 nie narzekam :-)
Rozważam dwa rozwiązania:
1. Dokupić "stopkę PL" i kabel ok. 6m długości - 4m nie starcza jak puszczę tunelem pod dźwignią zmiany biegów do bagażnika (chcę to zrobić estetycznie i tak, żeby nic nie było widać). Radyjko mam zamontowane przy lewej nodze pasażera.
2. Kupić nową antenę montażową ze stopką na motylek (dlatego pytam o CB-009) i również ok. 6m kabel, lub przedłużkę 2m z beczką - aby przedłużyć kabel oryginalny dostarczany z anteną.
Które rozwiązanie jest lepsze?
Czy antena CB-009 będzie w praktyce zapewniała choć takie parametry odbioru i nadawania co moja ML-ka?
Czy może lepiej zainteresować się jakimś Lemm-em, czy Sirio (Snake, Omega, Titanium 1200, Carbonium)?
Z góry dziękuję za pomoc
Aktualnie mam antenkę ML 145 na magnesie, ale wjeżdżając do garażu muszę ją chować na tylną kanapę - normalnie stoi na środku dachu. Od tej czynności wyrwała mi się w podstawie magnetycznej gorąca żyła i po zwarciu spalił się kondensator w radyjku.
Zastanawiam się nad zakupem jakiejś nowej anteny i zamontowaniem jej na stałe przy tylnej klapie. Jeśli miała by wysokość max. 160cm - nie musiałbym jej codziennie ściągać. A i pewnie odbiór byłby lepszy, chociaż na ML 145 nie narzekam :-)
Rozważam dwa rozwiązania:
1. Dokupić "stopkę PL" i kabel ok. 6m długości - 4m nie starcza jak puszczę tunelem pod dźwignią zmiany biegów do bagażnika (chcę to zrobić estetycznie i tak, żeby nic nie było widać). Radyjko mam zamontowane przy lewej nodze pasażera.
2. Kupić nową antenę montażową ze stopką na motylek (dlatego pytam o CB-009) i również ok. 6m kabel, lub przedłużkę 2m z beczką - aby przedłużyć kabel oryginalny dostarczany z anteną.
Które rozwiązanie jest lepsze?
Czy antena CB-009 będzie w praktyce zapewniała choć takie parametry odbioru i nadawania co moja ML-ka?
Czy może lepiej zainteresować się jakimś Lemm-em, czy Sirio (Snake, Omega, Titanium 1200, Carbonium)?
Z góry dziękuję za pomoc
Napisano 01 marzec 2009 - 12:53
raamses, a nie lepiej kupić sobie uchwyt i tą ML przerzucić na ten że uchwyt tylko musiał byś dokupić Kabel taki jak np: do M.4000 a;bo T.5000 ~ coś ok 20pln i uchwyt "regulowany CTE SPS-INOX" koszt ok 55pln - taniej ci wyjdzie niż zakup nowej anteny . A podstawę mag. polutować i zawsze można komuś od sprzedać :thumbup:
Baza: Jackson I ~ K-PO NM 452 ~ TM 1ooo ~ FRQ - 8C ~ ZS20 ~ Super Lemm 16 AT107 "5p + ok. 6m maszt

Napisano 01 marzec 2009 - 13:37
raamses, napisz coś więcej o mobilu jakim jeździsz. Gdzie zamontowana jest antena od fm-ki? Czy masz możliwość rozdziewiczenia blacharki?
Ja mam ML-145 w dziurze na dachu i śmiało po wszystkich parkingach w centrach handlowych jeżdżę bez konieczności demontowania anteny.
Ja mam ML-145 w dziurze na dachu i śmiało po wszystkich parkingach w centrach handlowych jeżdżę bez konieczności demontowania anteny.
Pozdrawiam
Sebulex
SQ5NWD
U520 + Turbo 5000 Sirio
Baza Yaesu FT-857 + Black Pirate
Long : 20.7371 E (20
Sebulex
SQ5NWD
U520 + Turbo 5000 Sirio
Baza Yaesu FT-857 + Black Pirate
Long : 20.7371 E (20
Napisano 01 marzec 2009 - 19:11
Dzięki za szybką reakcję.
Jeśli chodzi o uchwyt, to oczywiście rozważam taką opcję, jednakże coraz bardziej skłaniam się do "zintegrowania anteny z blachą" poprzez dziurkę.
Wydaje mi się to na nieco pewniejsze rozwiązanie (ale się nie upieram).
Jeżdżę Oplem Vectrą B - sedan.
Antenę radiową mam podłączoną do ogrzewania tylnej szyby.
Antenę ML stawiam na środku dachu (tak została zestrojona) i działała bez zarzutu, zanim urwałem kabel :-(
Najdalsze, potwierdzone połączenie, jakie udało mi się na niej uzyskać, to:
mobil - mobil (ja byłem w Zaściankach obok stacji Orlenu, a gość z którym rozmawiałem, na Zielonych Wzgórzach). Łączność ta miała miejsce około godziny 12 w nocy, po koncercie Kultu, w tym roku - dlatego pamiętam :-)
Jeśli chodzi o montaż, mogę rozdziewiczyć blachę, nie ma problemu (o ile mi potem przeciekać nie będzie i rdzewieć :-) ).
Antenę chciałbym zamontować z tyłu, po stronie kierowcy, na boczku bagażnika - oglądałem, jest tam miejsce - ewentualnie dorobię jakieś wzmocnienie, żeby blachy nie pogięło.
Jeśli chodzi o uchwyt, to oczywiście rozważam taką opcję, jednakże coraz bardziej skłaniam się do "zintegrowania anteny z blachą" poprzez dziurkę.
Wydaje mi się to na nieco pewniejsze rozwiązanie (ale się nie upieram).
Antenę ML stawiam na środku dachu (tak została zestrojona) i działała bez zarzutu, zanim urwałem kabel :-(
Najdalsze, potwierdzone połączenie, jakie udało mi się na niej uzyskać, to:
mobil - mobil (ja byłem w Zaściankach obok stacji Orlenu, a gość z którym rozmawiałem, na Zielonych Wzgórzach). Łączność ta miała miejsce około godziny 12 w nocy, po koncercie Kultu, w tym roku - dlatego pamiętam :-)
Jeśli chodzi o montaż, mogę rozdziewiczyć blachę, nie ma problemu (o ile mi potem przeciekać nie będzie i rdzewieć :-) ).
Antenę chciałbym zamontować z tyłu, po stronie kierowcy, na boczku bagażnika - oglądałem, jest tam miejsce - ewentualnie dorobię jakieś wzmocnienie, żeby blachy nie pogięło.
Napisano 01 marzec 2009 - 21:12
raamses napisał:
to lepiej zrobić sobie odwiert w tylnej części dachu pod delikatnym kątem i przy odsprzedaży nie będzie problemu bo albo dasz atrapę anteny FM albo zaślepkę (plastikowy grzybek z gwintem, uszczelka, podkładka stalowa, nakrętka)
Vectra B fajne poczciwe Autko "wysłałem jedną na żyletki" tylko że jest jedna sprawa Antena nie jest podłączona pod tylną szybie tylko w pasie pomiędzy tylko kanapą a klapą bagażnika a podszybiem, jak otworzysz bagażnik to widać z góry taki prostokąt i to jest Antena
Sorry za OT

Napisano 02 marzec 2009 - 10:40
A czy z tyłu, przy bagażniku - mniej więcej w miejscu, które zaznaczyłem na czerwono (albo klapa na uchwycie, albo wolałbym dziurkę na karoserii) czy było by dobrze ?
Chodzi mi o jakoś odbioru/nadawania czy będzie spora różnica niż na dachu, o którym mówiłeś ?
P.S. A co do anteny FM, to nie wiedziałem że tak to jest rozwiązane, nigdy nie "szedłem" po kablach aż tak dociekliwie, dzięki za info :-)
Pozdrawiam
Chodzi mi o jakoś odbioru/nadawania czy będzie spora różnica niż na dachu, o którym mówiłeś ?
P.S. A co do anteny FM, to nie wiedziałem że tak to jest rozwiązane, nigdy nie "szedłem" po kablach aż tak dociekliwie, dzięki za info :-)
Pozdrawiam
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1

Pomoc
Do góry