ok, ale ile takich anten jeździ na lusterkach, a ile "masowych"?
zasad kilka związanych z wyborem i montażem anteny mobilnej
Napisano 10 luty 2008 - 15:36
teraz coraz mniej, takie anteny stosowalo sie w starszych samochodach w ktorych pałąki od lusterek nie byly masowane, zazwyczaj poznawalo sie po tym czy lusterka sa ogrzewane czy nie, ale to juz raczej OT
W mobilu:
Uniden 520XL by Philippines + Sirio Turbo 2000 PL
Uniden 520XL by Philippines + Sirio Turbo 2000 PL
Napisano 10 luty 2008 - 16:41
nie to miałem na myśli. chodzi o świadomość i wiedze większości użytkowników kanału 19. Posiadają sprzęt sprzęt, o którym mają nikłe pojęcie. Ciężko więc na ich przykładzie dokonywać porównań.
korzin pisze o kierunkowości ze wzgledu na miejsce montazu i ja tego nie neguję. Ale w przeciwieństwie do Niego ja nie przykładam do tego tak dużej wagi. Przy łącznościach z innymi mobilami zbyt wiele zależy od mojego rozmówcy i innych elementów wpływających na zasięg.
Jak pisałem, w vanie mam antenę zainstalowaną w przedniej części dachu, co wedle teorii Korzina powinno powodować większy zasięg w tył. I o ile w rozmowach z bazami jest to prawda (chociaż różnica nie jest duża), to z mobilami wciąż mam lepszy zasięg w przód, gdziekolwiek on jest...
Poniżej zamieszczam rysunki prezentujące zmiany kierunkowe ze wzgledu na miejsce montażu anteny, pochodzące z książki A. Janeczka pt. "CBRadio"
http://images24.fotosik.pl/156/47b3393774e5173c.jpg
czy jest o co kruszyć kopie?
korzin pisze o kierunkowości ze wzgledu na miejsce montazu i ja tego nie neguję. Ale w przeciwieństwie do Niego ja nie przykładam do tego tak dużej wagi. Przy łącznościach z innymi mobilami zbyt wiele zależy od mojego rozmówcy i innych elementów wpływających na zasięg.
Jak pisałem, w vanie mam antenę zainstalowaną w przedniej części dachu, co wedle teorii Korzina powinno powodować większy zasięg w tył. I o ile w rozmowach z bazami jest to prawda (chociaż różnica nie jest duża), to z mobilami wciąż mam lepszy zasięg w przód, gdziekolwiek on jest...
Poniżej zamieszczam rysunki prezentujące zmiany kierunkowe ze wzgledu na miejsce montażu anteny, pochodzące z książki A. Janeczka pt. "CBRadio"
http://images24.fotosik.pl/156/47b3393774e5173c.jpg
Napisano 10 luty 2008 - 16:55
Tomku nie do końca się zgadzam z tymi rysunkami. Wielokrotnie sprawdzałem i jestem pewny, że antena mocowana np. z boku kabiny TIR-a skutkuje zdecydowanie kierunkowością w przeciwną stronę do zamocowania. Różnica w sygnale z tego samego miejsca, tylko po odwróceniu samochodu jest rzędu 2-3 ,,s”-ów.
Może ze względu na brak miejsca w książce narysował tak niewielkie odchyłki sygnału.
Praktycznie nie ma różnicy między pierwszym rysunkiem a ostatnim.
Może ze względu na brak miejsca w książce narysował tak niewielkie odchyłki sygnału.
Praktycznie nie ma różnicy między pierwszym rysunkiem a ostatnim.
Tomek
52
52
Napisano 10 luty 2008 - 17:19
Tomku, z boku kabiny TIRa zdecydowanie tak.
przypuszczam że sam kopiował z jakiejś publikacji.
DUŻY napisał:
przypuszczam że sam kopiował z jakiejś publikacji.
Napisano 10 luty 2008 - 19:18
Góral napisał:
korzin pisze o kierunkowości ze wzgledu na miejsce montazu i ja tego nie neguję. Ale w przeciwieństwie do Niego ja nie przykładam do tego tak dużej wagi.
Góral przyczepiłeś sie do tego jak rzep do psiego ogona. Czytaj ze zrozumieniem i nie wyciągaj pochopnych wniosków. Chodziło mi oto, że mając do dyspozycji całą powierzchnie dachu ustawiłem antenę w miejscu gdzie jest najmniejszy SWR tj. koniec dachu,a nie tam gdzie każą książki tj. jego środek (wybór miedzy SWR, a teorią z periodyków o tematyce CB i radiokomunikacji mówiące o pogorszeniu warunków pracy anteny).
Góral napisał:
Jak pisałem, w vanie mam antenę zainstalowaną w przedniej części dachu, co wedle teorii Korzina powinno powodować większy zasięg w tył.
Wydaje się że to nie tylko moja teoria, a odręczne ilustracje autora jak wspomnieli koledzy wyglądają identycznie, co nie wyczerpuje tematu
Góral napisał:
Rozumiem, że jesteś czepliwy z natury i ostatnie słowo musi należeć do Ciebie no cóż rozumiem i ucinam dyskusję z Tobą na ten temat bo zaczyna sie robić nudno i jałowo.
Ja mówię o prostych odcinkach dróg, a ty mi z zakrętami wyjeżdżasz itd... itd....
Napisano 10 luty 2008 - 19:49
korzin napisał:
Góral przyczepiłeś sie do tego jak rzep do psiego ogona
ja się przyczepiłem? ja napisałem że można go POMINĄĆ, bo jest minimalny, a zasięg w tył i tak nie zależy od Ciebie. w pierwszym poście po Twoim.
korzin napisał:
Wydaje się że to nie tylko moja teoria
przedstawiona przez Ciebie. Chociaż akurat Janeczek mówi o środku gemeotrycznym AUTA, a nie dachu.
korzin napisał:
Chodziło mi oto, że <ciach>
trzeba było to napisać 15 postów cześniej, a nie dorabiać ideologię do faktów, wieszać firanki i powszechne bezmasowe anteny...
korzin napisał:
Rozumiem, że jesteś czepliwy z natury
możesz moją dociekliwość nazwać jak chcesz. wiem że jestem upierdliwy, ale przekonać mnie można siłą argumentów, a nie pohukiwaniem. ;)
Udostępnij ten temat:
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Pomoc

Do góry