Midland 18-244
Napisano 14 wrzesień 2007 - 22:46
Charakterystyka anteny MIDLAND 18-244
Wyskokośc 66 cm.
Zysk 1,5 dB.
SWR 1,1/1,2
Długość przewodu ok. 2,75 m.
Wtyk antenowy PL-259/R.
Śrenica podstawy 90 mm
Impedancja 50 ohm
Zdecydowanie odradzam zakup tego maleństwa. Miałem kiedyś okazję jeździć z tym czymś na dachu. Potrafi spaść przy większej prędkości. Oprócz tego potrafi cała zardzewieć. I nie wierzcie sprzedawcom, że zasięg 10km to norma dla tej anteny. Moim zdaniem max 5km. Nawet nieco przesadziłem.
Poniżej foto:
Wyskokośc 66 cm.
Zysk 1,5 dB.
SWR 1,1/1,2
Długość przewodu ok. 2,75 m.
Wtyk antenowy PL-259/R.
Śrenica podstawy 90 mm
Impedancja 50 ohm
Zdecydowanie odradzam zakup tego maleństwa. Miałem kiedyś okazję jeździć z tym czymś na dachu. Potrafi spaść przy większej prędkości. Oprócz tego potrafi cała zardzewieć. I nie wierzcie sprzedawcom, że zasięg 10km to norma dla tej anteny. Moim zdaniem max 5km. Nawet nieco przesadziłem.
Poniżej foto:
Pozdrawiam
Sebulex
SQ5NWD
U520 + Turbo 5000 Sirio
Baza Yaesu FT-857 + Black Pirate
Long : 20.7371 E (20
Sebulex
SQ5NWD
U520 + Turbo 5000 Sirio
Baza Yaesu FT-857 + Black Pirate
Long : 20.7371 E (20
Napisano 15 wrzesień 2007 - 10:03
Wiecie zapewne kim jest Wojciech Kowalewski? (bramkarz:D) jeździ Hummerem któego dostał z klubu w którym gra w Rosji. A co na dachu? 18-244. Skad wiem? Jego siostra mieszka dwa piętra wyzej i często go widzę ;) Ale taka antena na takim samochodzie...
Cobra 148 GTL, Super Star 402, Sirio ML-145
QTH N 54
QTH N 54
Napisano 17 wrzesień 2007 - 23:35
E tam, czepiacie sie taniej dobrej anteny. Razem ze 100+ zgrana para. Wystarczy zeby o drozke zapytac. A i do dobrej bazy doleci ;)
Przejechalem z tym czyms na dachu Partnera Polandie w zdluz i w szerz i nic mi nigdy nie spadlo (150km/h max), oprocz 100+ na podloge, bo nie mialem jak tego przykrecic. Ba, czasami nawet mialem problem z oderwaniem od dachu.
Minusy? Imbus do regulacji precika lubi sie roztrajbowac, precik lubi sie zlamac (nawet od samego wiatru podczas jazdy), antena lubi sie stroic na 2,5 swr z mozliwoscia zbicia do 2,7 (tak, ale udalo mi sie zlapac okolo 1,3-1,5 przy uzyciu miarki, ktora sama z siebie pewnie z jedna jednostke przeklamywala). No i magnes, ktory po paru razach zostawia malownicze koleczko na dachu _kazdego_ samochodu.
Generalnie nadaje sie na zapasowa albo tymczasowa antene. Moze nawet sluzyc jako antena przenosna. Nie dbajac o swr - robilo to to lepiej z reczniakiem albo jakas tania cegielka niz reczniak z gola palka (nie, zadnej koncowki nie ujaralem).
Przejechalem z tym czyms na dachu Partnera Polandie w zdluz i w szerz i nic mi nigdy nie spadlo (150km/h max), oprocz 100+ na podloge, bo nie mialem jak tego przykrecic. Ba, czasami nawet mialem problem z oderwaniem od dachu.
Minusy? Imbus do regulacji precika lubi sie roztrajbowac, precik lubi sie zlamac (nawet od samego wiatru podczas jazdy), antena lubi sie stroic na 2,5 swr z mozliwoscia zbicia do 2,7 (tak, ale udalo mi sie zlapac okolo 1,3-1,5 przy uzyciu miarki, ktora sama z siebie pewnie z jedna jednostke przeklamywala). No i magnes, ktory po paru razach zostawia malownicze koleczko na dachu _kazdego_ samochodu.
Generalnie nadaje sie na zapasowa albo tymczasowa antene. Moze nawet sluzyc jako antena przenosna. Nie dbajac o swr - robilo to to lepiej z reczniakiem albo jakas tania cegielka niz reczniak z gola palka (nie, zadnej koncowki nie ujaralem).
Tak sie zastanawiam, kto czyta te dlugasne posty?
Napisano 29 luty 2008 - 22:23
Siema z anteną typu Szprycha koła rowerowego spotkałem sie w CH Real cena była porównywalna z np' Sirio ML 145 - czyli ok 160zł może coś przeoczyłem (oczywiście tam nie było logo MIDLAND )
istna przesada !
do sprawdzenia przy wejściu na główną halę CH Real przy MP3/4~Ap..Cyfrowe
istna przesada !
do sprawdzenia przy wejściu na główną halę CH Real przy MP3/4~Ap..Cyfrowe
Baza: Jackson I ~ K-PO NM 452 ~ TM 1ooo ~ FRQ - 8C ~ ZS20 ~ Super Lemm 16 AT107 "5p + ok. 6m maszt

https://www.facebook...109617269092172

https://www.facebook...109617269092172
Udostępnij ten temat:
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Pomoc

Do góry