Instalacja odgromowa na obiektach budowlanych
Napisano 01 maj 2008 - 22:25
Not Found
The requested URL /rog...e/ochr_odgr.pdf was not found on this server. :)

https://www.facebook...109617269092172
Napisano 02 maj 2008 - 14:14
Nie wiem czemu nie chce chodzić. Ja mam ściągnięty plik z tej strony.
Załączam ten plik. Mam nadzieję, iż to będzie działać.
Pozdrawiam.
P.S. I to nie chce działać. Jak kto chcę, to mogę wysłać na pocztę.
Baza - ALAN 87 + KPO NM-452
Napisano 03 maj 2008 - 17:26
Napisano 22 sierpień 2009 - 17:35

księgowy mafii, komornik, degenerat, kanalia :)
Napisano 23 sierpień 2009 - 17:45
W obecnym czasie jestem na etapie korespondencji z P. Prof. Sową z PB na temat tego zjawiska i materiałów z jakich należałoby robić uziomy do radiostacji. Pan prof. wyraził swoje zdziwienie o tak krótkim czasie żywota tegoż uziomu.
Jeszcze jedno spostrzeżenie ode mnie. Uziomy szpilkowe skręcane podczas pogrążania w ziemi potrafią się luzować. Na tę chwilkę rada jest taka: Rozkręcić złącze linki aluminiowej od szpilki, wziąć klucz hydrauliczny i spróbować pokręcić trochę tą szpilką. Spowoduje to dokręcenie gwintów, a przy okazji przetarcie uziomu z powierzchniowej korozji którą owa szpila się pokryła. Następnie spróbować ją trochę dobić już zwykłym młotkiem, aby udary zniwelowały tunel wytworzony przez kręcenie. Uwagę moją zwróciło dość łatwe poruszanie na boki tej szpilki. Zrób jak powyżej - czyli spróbuj ją dokręcić a potem pociągnąć lekko do góry. Jak nie będzie chciała wychodzić to OK, ale mam obawy czy nie jest czasami rozłączona.
Z tego co ustaliłem zwiększoną korozję miedzi mogą powodować związki siarki i materiały organiczne. Pierwsze raczej wykluczam, ale drugie jest prawdopodobne gdyż działka jest zalesiona.
Po w/w konsultacjach, jeżeli miedź źle reaguje na teren albo na prądy w.cz. to prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem i chyba jedynym dostępnym byłby uziom ze stali nierdzewnej. Ale na razie jeszcze poczekajmy. Obecnie nawał obowiązków nie daje mi się głębiej zająć tematem.
C.D.N.
Użytkownik karcit edytował ten post 23 sierpień 2009 - 17:46
Napisano 23 sierpień 2009 - 19:09
Napisano 23 sierpień 2009 - 19:50
Pozostałe pozostawiam bez komentarza.
Co do piasku na gwintach to tylko próba uratowania uśmiercionego uziomu. Zawsze warto czegoś spróbować przed poniesieniem nowych kosztów (szczególnie po tak krótkim okresie eksploatacji).
Użytkownik karcit edytował ten post 23 sierpień 2009 - 19:53
Napisano 24 sierpień 2009 - 19:01
Napisano 24 sierpień 2009 - 19:32

Napisano 24 sierpień 2009 - 21:10
Ale zdaje się że mówiłeś, że masz szpilkę miedzianą a nie stal miedziowaną?
Kolejna rzecz to łączenie szpilek. Z ostatnich badań wynika, że lepiej sprawdzają się uziomy łaczone na storzek, a nie na gwint. Czyli takie jakby samo zaciskowe. Gwint podczas udarów młota potrafi się luzować i korozja na jego powierzchni skutecznie uziom niszczy.
Napisano 24 sierpień 2009 - 23:34
niestety ostatnio zasiałeś u mnie ziarno wątpliwości i dziś sprawdziłem pilnikiem i z przykrością stwierdziłem że wewnątrz pod cieniutką warstwą miedzi znajduje się zwykły pręt żelazny. hipoteza o korozji jest wysoce prawdopodobna, a pręt "istnieje" na pewno w odległości jakiegoś metra od powierzchni ziemi.

Napisano 25 sierpień 2009 - 20:12
Napisano 02 marzec 2010 - 20:29
Baza - ALAN 87 + KPO NM-452
Udostępnij ten temat:
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Pomoc
Do góry